28 iunie 2017

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Holcim România lanseaza Raportul de Dezvoltare Durabila 2009-2010

Holcim România lanseaza Raportul de Dezvoltare Durabila 2009-2010

Holcim România lanseaza cea de-a 6-a editie a Raportului de Dezvoltare Durabila pentru perioada 2009-2010. Noul raport prezinta o imagine de ansamblu asupra tuturor activitatilor companiei si a eforturilor depuse în ultimii ani pentru promovarea unei abordari sustenabile atât în productia de ciment si betoane, cât si în întreaga industrie a constructiilor.

Impactul pe care constructiile îl au asupra mediului presupune gasirea unor solutii inovatoare si  eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, strategia Holcim România este de a-si aduce contributia la dezvoltarea durabila a societatii în ansamblu, atât prin produsele si serviciile pe care le ofera, cât si prin investitiile de mediu si cele de crestere a eficientei energetice a procesului de productie.

Compania a realizat în perioada 2009-2010 investitii de peste 60 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind alocata lucrarilor de modernizare a unitatilor de productie si în dezvoltarea afacerii, cu un accent ridicat pe utilizarea celor mai bune tehnologii din industrie care sa permita respectarea mediului înconjurator si conservarea resurselor naturale.

“Dezvoltarea durabila se obtine atât prin sistemele sau actiunile companiei, cât si prin atitudinea fiecaruia dintre angajati si manageri. Activam într-o industrie care se bazeaza în mod semnificativ pe resurse naturale si suntem pe deplin constienti de responsabilitatea pe care o avem în protejarea acestora. De aceea, ne-am asumat sa crestem eficienta si profitabilitatea companiei, protejând în acelasi timp mediul, respectând comunitatile aflate în apropierea unitatilor noastre de productie si contribuind la dezvoltarea lor”, declara Daniel Bach, directorul general al Holcim România.

Eforturi sustinute pentru reducerea emisiilor de CO2

Reducerea amprentei de carbon este un obiectiv cheie în strategia si actiunile implementate de Holcim România. Compania a contribuit prin investitiile „verzi” realizate în ultimii ani la atingerea înca din 2009 a obiectivului stabilit de Holcim Grup la nivel mondial, acela de a reduce emisiile specifice de CO2 pe tona de produs (ciment si lianti hidraulici similari) cu 20% pâna în 2010. Grupul Holcim are planuri ambitioase si a stabilit un nou angajament, de a reduce cu 25% emisiile specifice pe tona de produs (ciment si lianti hidraulici similari) pâna în 2015, comparativ cu nivelul anului 1990. Pentru a sprijini acest nou obiectiv, Holcim România va aloca 35 de milioane de euro în 2011 pentru a dezvolta proiecte orientate catre mediu si eficienta energetica, precum si pentru a asigura mentenanta echipamentelor din fabrici.

Grija pentru sanatate si securitate în munca

În perioada 2009-2010, la nivelul fabricilor de ciment si al statiilor de agregate si betoane au fost investiti peste 2 milioane de euro pentru a îmbunatati securitatea si sanatatea în munca a angajatilor proprii si pentru a putea continua sa ne construim cultura noastra cu privire la securitate, având ca obiectiv final „Zero Accidente”. Investitiile s-au îndreptat catre achizitionarea si folosirea celor mai bune echipamente de lucru si de protectie, modernizarea dispozitivelor de securitate pentru echipamente, acordarea alimentatiei de protectie si a materialelor igienico-sanitare specifice sau organizarea unor campanii de constientizare si instruiri.

Produse si solutii inovatoare pentru parteneriate durabile

Dezvoltarea de noi produse cu amprenta redusa de carbon, precum cimenturile compozite si liantii rutieri, reprezinta o preocupare constanta pentru Holcim România. Aceste produse au fost create în cadrul strategiei care sta la baza tuturor activitatilor Holcim, de a fi orientat catre clienti.

Cimenturile compozite sunt produse care au în compozitie adaosuri minerale si deci un continut mai scazut de clincher. Acestea contribuie semnificativ la scaderea emisiilor de CO2 si implicit ajuta la protejarea mediului.

Liantii hidraulici rutieri de la Holcim, o premiera introdusa de companie în anul 2004 pe piata româneasca, contribuie la durabilitatea proiectelor de infrastructura. Acesti lianti sunt produse speciale, dezvoltate pentru îmbunatatirea caracteristicilor straturilor de baza si de fundatie pentru drumuri si cai ferate, pentru straturile de forma, pentru stabilizarea si tratarea solului.

Co-procesarea deseurilor în fabricile de ciment

Holcim România a realizat în perioada 2009-2010 investitii de circa 3 milioane de euro în extinderea unitatilor de co-procesare din fabricile de la Alesd si Câmpulung.
Co-procesarea deseurilor este o metoda de valorificare integrala, atât energetica cât si a continutului minerologic al acestora, în cadrul procesului de productie a cimentului. Aceasta solutie permite înlocuirea partiala a combustibililor traditionali si a materiilor prime cu resurse alternative, derivate din deseuri. Metoda a fost implementata de fabricile de ciment ale Holcim România de la Câmpulung si Alesd înca din perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana si a cunoscut o dezvoltare rapida în ultimii ani.

Implicare sociala

Holcim România sprijina devoltarea comunitatilor în care activeaza, în principal în educatie, sanatate si infrastructura. În 2009 si 2010, Holcim a cheltuit peste 500.000 de euro pentru astfel de proiecte si sponsorizari, printre cele mai importante numarându-se:

•    În 2010, Holcim a donat Spitalului Municipal Câmpulung un analizor automat de imunologie, de care pot beneficia 120.000 de pacienti.
•    Compania a contribuit în 2010 la înfiintarea Centrului Oncologic din Oradea si a donat pentru sectia de terapie intensiva a Spitalului din Alesd o instalatie performanta de fluide medicale.
•    Începând din 2004, compania a cheltuit peste 1,3 milioane de euro în proiectul Scoala Postliceala de Tehnicieni în Industria Cimentului, care este organizat în colaborare cu
liceul local „Alexandru Roman” din Alesd.

Noul Departament de Dezvoltare Durabila

Alinierea interna a tuturor functiunilor si activitatilor la conceptul de sustenabilitate este un proces cheie în cadrul obiectivului companiei de a pune principiile dezvoltarii durabile la baza operatiunilor sale. În acest context, Holcim România a creat Departamentul de Dezvoltare Durabila – entitate functionala care are misiunea de a coordona activitatile interne si externe de dezvoltare durabila. Noul departament cuprinde diviziile de Protectia Mediului, Sanatate si Securitate în Munca, Schimbari Climatice si Relatii Institutionale, Sistemul de Management Integrat si pe cea de Responsabilitate Sociala Corporatista.

Începând de la 1 ianuarie 2011, Alina Cristea fost numita în functia de Manager Dezvoltare Durabila si va coordona operatiunile de dezvoltare durabila ale companiei enuntate mai sus. Alina Cristea face parte din echipa Holcim Romania din anul 2000 si a acumulat în ultimii 11 ani o experienta vasta în marketing, consultanta tehnica si managementul calitatii.

„Dezvoltarea durabila este un mijloc de a analiza si transforma civilizatia si activitatea umana, astfel încât societatea si membrii sai sa-si poata satisface propriile necesitati si sa-si valorifice la maxim potentialul prezent, conservând în acelasi timp resursele, biodiversitatea si ecosistemele pentru generatiile viitoare, planificând si actionând în sensul mentinerii acestor elemente fara limitare în timp”, afirma Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila al Holcim România.

Holcim (România) S.A. detine în prezent 2 fabrici de ciment în Câmpulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment în Bucuresti. Holcim (România) S.A. are aproximativ 1.100 angajati. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati website-ul companiei la www.holcim.ro

Holcim este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (nisip si pietris), betoane si asfalt, dar si servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul detine participatii minoritare si majoritare în circa 70 de tari, pe toate continentele.