16 decembrie 2017

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa 2011-2016, 5 ani dedicaţi prevenirii obezităţii infantile şi promovării stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România

Fundaţia PRAIS alături de partenerii săi a celebrat finala ediţiei anuale a mişcării naţionale “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS care are ca obiective, în următorii 5 ani, prevenirea obezităţii infantile în rândul copiilor şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România, într-o abordare holistică: minte, trup, spirit.

De la lansare, în luna martie 2011, şi până acum peste 68.000 de elevi din ciclul primar din 215 şcoli din Bucureşti şi Roman, 2.000 de cadre didactice şi peste 140.000 de părinţi, 1 milion - public larg, au avut acces la informaţii despre beneficiile alimentaţiei echilibrate, activităţilor fizice zilnice, sportului în general, despre igienă şi valori morale. Toţi elevii au primit gratuit 2 cărţi educaţionale, în baza cărora sunt predate lecţii de către învăţători, în cadrul orelor extracurriculare. 120 de studenţi din cadrul UNEFS au susţinut voluntar 60 de lecţii deschise, demonstraţii sportive, devenind adevărate modele. În fiecare an, mişcarea SETS va creşte numărul de elevi cu 50.000. Instrumentul de informare publică, portalul www.sets.ro a strâns în numai câteva luni peste 25.000 vizitatori.

Inovaţia mişcării SETS include conceptul lansării în şcoli a “Cluburilor SETS – Mişcare şi Distracţie”; elevii le creează voluntar, fac campanii de atragere de membri, dezvoltă sloganul, sigla, înscriu pe portalul www.sets.ro toate acţiunile şi fotografiile. 8.035 elevi s-au înscris voluntar în 201 cluburi de mişcare şi au derulat 1.836 de activităţi fizice.

“Prevenirea obezităţii infantile, promovarea stilului de viaţă sănătos al întregii familii pot avea efecte măsurabile prin informare şi educare continuă. În următorii 5 ani, având alături şcoli, comunităţi, membrii Consiliului Ştiinţific SETS şi parteneri extraordinari, vom demonstra că putem schimba în bine obiceiurile de viaţă ale tinerei generaţii, ale publicului larg, alături de personalităţi – modele, care ne vor inspira. Rezultatele obţinute la numai un an de la lansarea SETS au demonstrat că se poate!”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.

La nivel instituţional, parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al judeţului Roman ne permite alinierea mişcării SETS la agenda europeană legată de prevenirea obezităţii infantile şi promovarea stilului de viaţă sănătos. Consiliul Ştiinţific SETS reuneşte medici, sportivi olimpici, profesori şi psihologi de renume. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federaţia Română de Atletism, UNEFS, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriţie, Federaţia Romalimenta prin 6 membri ai săi; Carrefour, Romprest sunt organizaţiile noastre partenere.

Fundaţia PRAIS a semnat acordul prin care mişcarea naţională din România “Şi eu trăiesc sănătos!” - SETS devine membru oficial al Epode International Network – EIN alături de alte 23 de programe naţionale cu metodologii similare din 18 ţări, printre care se numără: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă - o alianţă globală de valori, care reuneşte programe naţionale puternice.

Fundaţia PRAIS a prezentat mişcarea din România la reuniunea Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Consumatori – Grupul de lucru la nivel înalt pentru Nutriţie şi Activităţi Fizice (DG Sanco - High Level Group on Nutrition and Physical Activities) - din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. Participanţii au apreciat metodologia SETS, parteneriatul public privat, intervenţia sustenabilă de 5 ani asupra elevilor, familiilor, profesorilor, comunităţilor, publicului general.

Fundaţia PRAIS a fost creată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie şi la dezvoltare personală, o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică, provovarea stilului de viaţă sănătos; grija faţă de mediu.

Echipa PRAIS Corporate Communications a creat şi implementat până acum 15 proiecte comunitare precum:

Lumea nutriţiei! – primul program educaţional la nivel naţional desfăşurat pe o perioadă de 8 ani, câştigător al IPRA Golden World Awards şi Grand Prize la Tokyo în 1999, pentru cel mai bun program comunitar la nivel internaţional, în cadrul căruia peste 300.000 de elevi din 28 de oraşe din Romania au învăţat despre nutriţia sănătoasă;

SPA – Siguranţa Produselor Alimentare, program implementat timp de 4 ani, au fost angrenaţi peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii şi dezbateri în ţară;

Cluburile de mişcare şi distracţie – 5 ani, 162 de cluburi şcolare organizate de către elevi; 8.850 de elevi şi profesori implicaţi; 30.000 de membri ai familiei;

Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de şcoli implicate, în 11 oraşe importante, 70.000 de elevi şi 3.100 de profesori.

Fundaţia PRAIS a creat şi implementat:

Consursul naţional pentru jurnalism comunitar „Nu eşti singur, vom găsi drumul împreună!” la care au participat peste 400 de jurnalişti din ţară TV, radio, presă scrisă şi on-line;

„Energia Dansului” primul proiect de strangere de fonduri pentru elevii talentaţi din liceele de coregrafie şi de promovare a dansului contemporan. Fundaţia PRAIS a organizat un spectacol de dans contemporan cu invitaţi internaţionali, la Opera Română, proiect regizat de Răzvan Mazilu, la care au participat peste 900 de personalităţi. Toate fondurile strânse au fost utilizate pentru dotarea Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti cu 5 pianine şi o bibliotecă de DVD-uri cu cele mai importante spectacole de balet;

Mişcarea naţională de plantări “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – MOMC derulată timp de 5 ani, recunoscută de UNEP, a reunit peste 150.000 voluntari şi 700 organizaţii implicate, peste 53 milioane copaci plantaţi în România – www.milioanedecopaci.ro;

“Lumea Ta? Curată!” www.lumeatacurata.ro un program naţional educaţional în cadrul căruia, de mai bine de 4 ani, peste 12 000 de elevi din şcoli din Bucureşti, judeţul Timiş, Arad, Medgidia beneficiază de educaţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, grija faţă de mediu, formarea unei atitudini responsabile faţă de mediu.

Fundaţia PRAIS a creat şi implementat: