CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Bucureştenii au reciclat 590 kg de deşeuri

Bucureştenii au reciclat 590 kg de deşeuri

Email Imprimare PDF
Apa Nova Bucureşti, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, a organizat în data de 29 iunie pe strada Lipscani din Centrul Vechi a treia ediţie a evenimentului manifest eco – Recicloniada, dedicat promovării importanţei reciclării materialelor şi colectării selective. Pe durata evenimentului au fost strânse 590 kg de deşeuri.

Bucureştenii au avut la dispoziţie zone de colectare pentru fiecare categorie, iar efortul lor a fost răsplătit cu vouchere de reduceri la diverse produse, precum şi cu bilete la cele mai aşteptate concerte ale verii. De asemenea, PET-urile şi dozele de aluminiu au putut fi trasformate în răcoritoare şi dulciuri.

La finalul evenimentului au fost strânse 125 kg de electrice, electronice şi electrocasnice, 220 kg de hârtie, 175,5 kg de materiale plastic, 36 kg de metal şi 35 kg de deşeuri din sticlă.

,,Bucureştenii sunt din ce în ce mai receptivi în ceea ce priveşte reciclarea, colectând selectiv la finalul anului 2011 cu 58% mai mult decât anul anterior, respectiv, 6 milioane de kg de deşeuri de ambalaje. Astfel, au fost răsplătite eforturile substanţiale de extindere a numărului de containere colorate, condiţie absolut necesară pentru creşterea performanţei colectării selective în relaţia cu cetăţenii. De altfel, studiile noastre la nivel naţional (IMAS 2011) arată că 88% dintre cetăţeni preferă depunerea separată a deşeurilor de ambalaje cât mai aproape de casă, în detrimentul altor opţiuni. Separarea deşeurilor reciclabile este un serviciu public obligatoriu şi ar trebui aplicate şi în România instrumentele care au dat rezultate foarte bune în celelălte ţări europene: ar trebui să plătim serviciile de ridicare a deşeurilor în funcţie de cantitatea pe care o generăm, iar pentru cei care nu colectează selectiv, costurile serviciului de salubritate ar trebui să fie mult mai mari decât pentru cei care depun separat deşeurile”, a declarat Lorita Constantinescu, PR&Communication Director, Eco-Rom Ambalaje.


“Recicloniada îşi propune să convingă bucureştenii că oraşul lor poate fi mai curat. Fiecare dintre noi are datoria de a contribui la protejarea mediului în care trăim, reciclarea şi colectarea selectivă fiind modalităţi prin care putem face acest lucru. Ne propunem să iniţiem şi să sprijinim astfel de activităţi de informare şi de mobilizare a bucureştenilor, până când colectarea selectivă a deşeurilor va deveni o obişnuinţă.” a declarat Bruno Roche, Directorul General Apa Nova.


Conform unui studiu realizat anul trecut în capitală, comportamentul faţă de colectarea deşeurilor şi serviciile de canalizare în general depinde, în principal, de nivelul de informare al utilizatorilor dar şi de ansamblul serviciilor şi echipamentelor destinate gestionării deşeurilor.

Bucureştenii recunosc importanţa implicării individuale în problemele care ţin de colectarea deşeurilor: 27% dintre cei chestionaţi au declarat că cetăţenii sunt cei responsabili pentru strângerea deşeurilor din spaţiul public, iar 41% au declarat că aceştia trebuie să plătească pentru curăţarea gunoaielor. De asemenea, participanţii la studiu au declarat că o colectare selectivă ar fi necesară (94%), că responsabilitatea de gestiune corectă a deşeurilor se împarte între administraţia publică şi indivizi şi că educaţia este determinantă. În acest sens iau în calcul şi mass-media, 78% declarând că aceasta are rol important.

Referitor la prezenţa containerelor stradale pentru colectarea selectivă, 64% au declarat că le-au observat. 40% dintre respondenţi evaluează distanţa acestora faţă de casă ca aproape sau acceptabilă. Cu toate acestea 41% nu le-au folosit niciodată, iar 37% doar ocazional. Doar 15% le utilizează în mod constant.

Principalul mod în care bucureştenii pot fi motivaţi să colecteze selectiv este financiar. 64% au declarat că o remunerare modică ar fi utilă, 75% dintre subiecţi ar fi dispuşi să facă eforturi individuale suplimentare pentru o colectare selectivă dacă prin aceasta ar putea reduce costurile serviciilor. Mai mult, 74% ar renunţa la comoditatea oferită de o ghenă de gunoi în schimbul colectării selective astfel încât să scadă costurile serviciului de salubritate.
Banner