CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Scriitorul Attila Bartis a participat la inaugurarea unui Centru de educaţie pentru voluntari în Dorna Candrenilor

Scriitorul Attila Bartis a participat la inaugurarea unui Centru de educaţie pentru voluntari în Dorna Candrenilor

Email Imprimare PDF

Scriitorul român de origine maghiară Attila Bartis, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu, caricaturistul Ion Barbu şi trupa Fără Zahăr au participat miercuri, 30 iunie, în Dorna Candrenilor, judeţul Suceava, la inaugurarea unui Centru de educaţie pentru voluntari, în cadrul proiectului Paşaportul Verde.

Asociaţia Tăşuleasa Social şi Coca-Cola HBC România au desfăşurat în perioada 15 martie – 30 iunie proiectul educaţional Paşaportul verde, susţinut de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Parcul Naţional Călimani, prin care au încercat să schimbe mentalităţile localnicilor din Poiana Negri, judeţul Suceava, şi să-i convingă să colecteze gunoiul selectiv. În cadrul proiectului au fost implicaţi peste 200 de tineri, cea mai mare parte dintre aceştia elevi la liceul din Dorna Candrenilor.

Miercuri, 30 iunie, a fost inaugurat un Centru de educaţie pentru voluntari, amenajat de elevi într-un spaţiu pus la dispoziţie de Coca-Cola HBC România. La Centrul de educaţie vizitatorii vor găsi pliante, vor putea vedea fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ la Rezervaţia Geologică 12 Apostoli şi vor primi informaţii despre obiectivele turistice din zonă. Ghizii locali sunt chiar elevii care au participat la programul de training.

Scriitorul Attila Bartis, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu şi caricaturistul Ion Barbu au fost conduşi de voluntari, printre care 20 de tineri voluntari din Germania, pe un traseu turistic amenajat de ei până la Rezervaţia 12 Apostoli. Proiectul Paşaportul Verde s-a încheiat cu un concert al trupei Fără Zahăr susţinut la Căminul cultural din localitatea Dorna Candrenilor.

Elevii din Dorna Candrenilor au participat, timp de patru luni, la un program de training în campusul Tăşuleasa Social, unde au învăţat despre importanţa protejării mediului, despre turismul responsabil şi despre obiectivele turistice din această zonă: Parcul Naţional Călimani şi Rezervaţia Geologică 12 Apostoli. Pentru a-i încuraja să fie mândri de zona în care locuiesc şi să vrea ca localităţile lor să rămână curate, Tăşuleasa Social a amenajat împreună cu ei, în cadrul proiectului Paşaportul Verde, un traseu turistic până la Rezervaţia 12 Apostoli şi Centrul de educaţie pentru voluntari.

Tinerii au desfăşurat pe parcursul celor patru luni o campanie locală de informare în Poiana Negri şi le-au vorbit sătenilor despre consecinţele depozitării deşeurilor în apă şi despre avantajele reciclării. Mai exact, ei au împărţit saci pentru colectarea selectivă a plasticului, care sunt predaţi de săteni unui colector local, într-o anumită zi din lună. Odată cu sacii, localnicii au primit şi un calendar pe care sunt notate datele la care se face colectarea. În schimbul sacilor cu PET-uri şi ambalaje, sătenii primesc un tichet care

reprezintă valoarea plasticului adunat, prin care beneficiază de reducerea taxei de salubrizare. Acest mecanism a fost propus de Tăşuleasa Social, iar autorităţile locale au fost de acord să îl susţină.    

La sfârşitul proiectului Paşaportul Verde, peste 90% dintre localnicii din Poiana Negri reciclează plasticul, iar modelul propus de Tăşuleasa Social a fost preluat deja de autorităţile din Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Banner