CSR Romania

15 august 2022

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Vodafone revendică locul întâi în clasamentul Tomorrow’s Value Rating

Vodafone revendică locul întâi în clasamentul Tomorrow’s Value Rating

Email Imprimare PDF

ict-industryPerformanţa viitoare a industriei IT&C în domeniul sustenabilităţii va fi cel mai probabil măsurată prin prisma capacităţii sale de a identifica soluţii comerciale care să satisfacă nevoile de adaptare la schimbările climatice. Totuşi, conform ultimului studiu global al Tomorrow’s Value Rating, "cazierul" companiilor din domeniul IT&C în ceea ce priveşte soluţionarea provocărilor sustenabilităţii prin inovaţie variază enorm.

"Vodafone se află într-o poziţie privilegiată din care poate să transforme unele dintre cele mai presante provocări ale sustenabilităţii în oportunităţi de afaceri, combinând astfel impactul pozitiv cu generarea de valoare pentru acţionari. Compania are un istoric solid în serviciile de dezvoltare care ajută la îmbunătăţirea vieţilor persoanelor dezavantajate şi a comunităţilor îndepărtate."

Tomorrow’s Value Rating a celor mai mari companii ale industriei tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C) din lume arată că lideri în domeniul sustenabilităţii, cum ar fi Vodafone, Nokia, HP şi France Telecom dezvoltă produse şi servicii prin care susţin modul în care lumea răspunde la schimbările climatice. Rezultatele Rating-ului reflectă o tendinţă generală a companiilor IT&C care se promovează ca lideri în domeniul sustenabilităţii.

Cu toate acestea însă, în timp ce sectorul continuă să impună bune practici în inovaţia aferentă sustenabilităţii, există în continuare spaţiu de manevră suficient în îmbunătăţirea modului în care impactul direct asupra mediului este gestionat.

Companiile care au făcut obiectul Tomorrow’s Value Rating au fost cele mai mari 20 de companii din industria IT&C, conform clasamentului Fortune Global 500 care include cele mai mari companii ale lumii după cifra de afaceri.

Principalele constatări:

1. Vodafone conduce clasamentul Tomorrow’s Value Rating  ale celor mai mari companii IT&C din lume
Vodafone ocupă primul loc în Tomorrow’s Value Rating, cu un scor general de 60%, reflectând statutul său de lider general în domeniul sustenabilităţii. Compania a implementat mecanisme complexe de guvernanţă corporatistă în multe aspecte ale sustenabilităţii. De asemenea, compania ascultă şi răspunde grupurilor co-interesate la nivel local şi global şi are un istoric solid în dezvoltarea de servicii care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate şi a comunităţilor îndepărtate.

2. Liderii dezvoltă soluţii comerciale care ajută la adaptarea la schimbările climatice
Liderii din domeniul sustenabilităţii din sectorul IT&C, precum Vodafone, Nokia, HP şi France Telecom, pot indica dezvoltări promiţătoare de produse şi servicii care să ajute restul lumii să se adapteze la schimbările climatice. Aceştia recunosc din ce în ce mai mult oportunităţile comerciale care se pot extrage din ajutarea altor sectoare să îşi reducă amprenta de carbon.

3. Sectorul expune o gamă de alte practici inovatoare în domeniul sustenabilităţii

Evaluarea a identificat o serie de exemple de companii IT&C care inovează în domeniul sustenabilităţii dincolo de problema schimbărilor climatice. Spre exemplu, unele companii folosesc tehnologia pentru a oferi servicii medicale sau de educaţie comunităţilor îndepărtate.

4. Gestionarea impactului direct asupra mediului este un punct slab
În timp ce sectorul continuă să impună bune practici în inovaţia aferentă sustenabilităţii, modul în care se gestionează impactul direct asupra mediului lasă loc de îmbunătăţire. Spre exemplu, în timp ce majoritatea companiilor şi-au stabilit ţinte pentru emisiile de CO2, cele mai multe dintre ele se luptă să obţină reduceri semnificative. Panasonic este o excepţie notabilă de la această regulă.

5. Panasonic deschide drumul în domeniul reducerii emisiilor de carbon
Panasonic deschide drumul în ceea ce priveşte performanţa în reducerea emisiilor de carbon, raportând o reducere absolută a emisiilor sale de carbon, precum şi o reducere a emisiilor de GES  în toate etapele ciclului de viaţă ale produselor sale şi la nivelul întregului portofoliu de produse. De regulă, companiile obţin reduceri aferente unităţilor lor de producţie şi emisiilor şi, drept urmare, acestea cresc pe măsură ce compania se dezvoltă.

6. HP conduce  în ceea ce priveşte eforturile sectorului către obţinerea unui lanţ de aprovizionare mai sustenabil
Iniţiativele de colaborare, cum ar fi iniţiativa Global e-Sustainability şi Codul de Conduită pentru Industria Electronică, au oferit companiilor membre un forum util de dezbatere în privinţa provocărilor cu care se confruntă în lanţul de aprovizionare. Cu toate acestea, mai sunt  încă multe de făcut. Asigurarea unor practici sustenabile la nivelul furnizorilor nivelului secundar va deveni probabil o arie de mare concentrare în viitor. HP merge mai departe decât majoritatea, nu doar prin integrarea considerentelor sociale şi de mediu în practicile de aprovizionare de bază, dar şi prin expunerea zonelor de neconformitate.

7. Implicarea strakeholderilor este fluctuantă
În timp ce companiile îşi recunosc stakeholderii şi dezbat multe dintre preocupările acestora, doar liderii, cum ar fi Vodafone, Ericsson şi LG Electronics declară în mod constant modul în care răspund acestor probleme. Vodafone se diferenţiază printr-o abordare completă care include deopotrivă ONG-urile globale şi comunităţile locale din ţările în dezvoltare.

8. Guvernanţa este bună
Majoritatea companiilor din  IT&C au pus în practică scheme adecvate de guvernanţă a sustenabilităţii. Din nou, Vodafone oferă un bun exemplu restului sectorului şi marilor afaceri în general.

9. Europa conduce
Companiile europene din domeniul IT&C sunt în mod evident în avanposturile acestui domeniu. Există doar două companii asiatice şi una din Statele Unite între primele 10 companii evaluate.

10. Modurile de abordare a gestionării deşeurilor sunt în mare măsură determinate de conformitate
Necesitatea unui management responsabil al deşeurilor electronice este recunoscută pe scară largă, dar răspunsul companiilor ICT este determinat în mare măsură de conformitate. Deşeurile electronice în ţările în dezvoltare rămâne o preocupare majoră, iar multe companii nu reuşesc să acorde atenţia cuvenită acestei probleme.

Sursa: Tomorrow’s Value Rating

Banner