CSR Romania

15 august 2022

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Nike are de suferit în urma boicotului universităţii din Wisconsis

Nike are de suferit în urma boicotului universităţii din Wisconsis

Email Imprimare PDF
nike-swooshO mare universitate din SUA a anulat un contract de licenţă cu Nike arătându-se preocupată de modul  în care compania îşi tratează angajaţii în Honduras. Universitatea din Wisconsis acuză Nike că nu susţine angajaţii în obţinerea plăţilor compensatorii la care aceştia au dreptul în urma procesului de închidere a doua fabrici Nike în decursul anului trecut. "Nike nu intenţionează să găsească soluţii acceptabile pentru sprijinirea  muncitorilor concediaţi şi a familiilor lor din Honduras", declară reprezentanţii universităţii.

Aceasta a mai declară că Nike "nu a prezentat o strategie  pe termen lung prin care încearcă să prevină sau să răspundă la probleme similare în viitor". Din aceste motive am decis să încheiem colaborarea pentru moment”.

Un alt boicot universitar la adresa companiei de echipament sportiv Russell Athletic, care fusese acuzată că a concediat 1.800 de muncitori din Honduras din cauza activităţii sindicale a acestora, a determinat în cele din urmă reangajarea acestora ca urmare a presiunilor universitarilor. În acest caz, aproape 100 de universităţi şi colegii americane, inclusiv Wisconsin, au ajuns în final să rezilieze contracte de licenţă în voalare de până la şi peste 1 milion USD pe an.

Câinele de pază al drepturilor angajaţilor, Consorţiul pentru Drepturile Angajaţilor, a declarat că celor aproape 2.000 muncitori hondurieni implicaţi în cazul Nike li se datorează o sumă totală de 2,2 milioane USD, majoritatea dintre ei neavând în prezent un loc de muncă, hrană sau bani.

Codul de conduită al Universităţii Wisconsin impune furnizorilor să îşi asume responsabilitatea pentru subcontractorii lor. Totuşi, politica Nike prevede că subcontractorii sunt cei responsabili pentru plata compensaţiilor către angajaţi, iar companie declară că în cele două fabrici din Honduras nu s-au realizat produse sub brandul Wisconsin.


Sursa Ethical Performance
Banner