CSR Romania

15 august 2022

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Daimler se angajează să-şi revizuiască modul de lucru în urma scandalului de mită din SUA

Daimler se angajează să-şi revizuiască modul de lucru în urma scandalului de mită din SUA

Email Imprimare PDF
daimlerDaimler va plăti 185 milioane USD pentru a soluţiona un caz de mită după ce a pledat vinovată de corupţie în faţa unei instanţe din SUA. Compania a fost acuzată de Departamentul American de Justiţie că a dat bani şi cadouri pentru a câştiga contracte în ţări precum China, Rusia, Tailanda, Vietnam, Grecia şi Irak şi a admis că a plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali guvernamentali din 22 de ţări.

Aceste infracţiuni au fost comise de sucursala de export a Daimler cu sediul în Germania - Export and Trade Finance - şi de divizia din Rusia a Mercedes-Benz în perioada 1998-2008. Instanţa a decis să nu acuze şi sucursala din China a companiei, dar în schimbul unor anumite condiţii.

Departamentul de Justiţie a declarat că Daimler şi sucursalele sale “au văzut în mita externă un mod de a face afaceri” şi că “au avut o cultură corporatistă care a tolerat şi/sau încurajat mita”. Aparent compania a plătit mită de cel puţin 56 milioane USD în peste 200 de tranzacţii încheiate în întreaga lume.

Compania declară totuşi că şi-a reformat practicile de afaceri şi a fost de acord cu numirea unui entităţi independente de monitorizare  care să supervizeze conformarea cu condiţiile înţelegerii încheiate. 45 de angajaţi implicaţi în aceste acte de corupţie au fost concediaţi.

Procurorul de caz a declarat că Daimler, care a suferit o pierdere de 3,5 miliarde USD anul trecut "s-a arătat deosebit de cooperantă" şi a făcut primii paşi care reflectă "o schimbare semnificativă de comportament".

Înţelegerea pune capăt unei investigaţii de şase ani şi unuia dintre cele mai ample cazuri de mită descoperite de autorităţile americane. Acest caz este perceput ca parte a demersurilor guvernului american de a pune în aplicarea Legea privind Practicile de Corupţie Străine.


Sursa Ethical Performance
Banner