CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR Apetit pentru implicare. Gala Premiilor Participării Publice

Apetit pentru implicare. Gala Premiilor Participării Publice

Email Imprimare PDF
foto_castigatori_g3p-iiiSuntem încă la stadiul în care avem sentimentul că nu întâmplă nimic deosebit în România, compătimindu-ne când privim cu invidie la miticul Occident, unde totul se întâmplă ca la carte. Şi totuşi, de câţiva ani, societatea civilă din România se conturează încet, dar sigur, ca o entitate remarcabilă. Poate nu înţelegem încă importanţa existenţei acestor oameni implicaţi în mediul non-guvernamental sau public, dar există de câteva ori pe an, evenimente care atrag, uneori prea puţin însă, atenţia asupra acestei părţi de ţară aproape extraterestre: cei pentru care cuvintele o Românie mai bună nu este doar un status pe Facebook.

Joi, 10 noiembrie 2011, a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie al României, ediţia a III-a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), eveniment organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re). G3P este singura competiţie din Romania care premiază eforturi de advocacy şi proiecte de consultare publică. Conform propriei descrieri, G3P premiază cetăţeni, organizaţii sau autorităţi publice, care prin actiunile lor reuşesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă.

Dincolo de demitizarea eternei neimplicări, specific româneşti, zic unii, de trei ediţii G3P este singurul proiect naţional de promovarea a iniţiativelor de participare publică, fie că acest lucru înseamnă o campanie de amploare ca cea a Fundaţiei Hope and Homes for Children Romania (O casă şi o familie pentru fiecare copil), iniţiative legislative ca cea înaintată de Asociaţia SOS Infertilitatea (Infertilitatea este o boală. A avea un copil NU trebuie sa fie un lux!), dar şi implicarea unui grup de cetăţeni care se luptă pentru rezolvarea unei probleme din cartier (Asociaţia Komunitas - Din inima cartierului meu, Premiul special pentru Tineret: "Parcă ne lipseşte-un parc" pentru implicare a comunităţii şi mobilizare de resurse).

Oana Preda, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publică ne-a declarat că discuţiile despre democraţie şi buna guvernare ocupă foarte puţin spaţiu pe agenda publică. Între timp, legile trec fără ca cei interesaţi să fie consultaţi, se restrictionează dreptul la manifestare publică, iar foarte puţini oameni găsesc energie şi resurse să intervină. Sănătatea relaţiilor între stat şi societatea civilă, organizată sau nu, dă masura sănătăţii democraţiei. Aceasta este importantă pentru că oamenii plătesc impozite şi îşi aleg reprezentanţi iar pentru asta au dreptul să-şi spună părerea cu privire la felul în care sunt administrate treburile publice. Aceasta este filosofia CeRe şi ea ne ghidează în organizarea Galei Premiilor Participării Publice. Proiectele înscrise la Gală reprezintă încercările unor ONG-uri sau cetăţeni de a-şi spune cuvântul despre felul în care trebuie rezolvate unele probleme care îi afectează. Unele dintre poveştile înscrise au fost iniţiate de instituţii – un semn foarte bun pentru noi. Acestea arată că există şi instituţii care sunt preocupate de relaţia cu societatea. La G3P premiem astfel de demersuri ca să arătăm că îi preţuim pe iniţiatori şi pentru a-i inspira şi pe alţii. Vrem să arătăm că astfel de acţiuni, pe lângă faptul că rezolvă probleme concrete, contribuie şi la consolidarea democraţiei dând mai multă putere celor “guvernaţi”.

După cum amintea Oana Preda, în cele 62 de proiecte (54 calificate pentru etapa de jurizare) înscrise în competiţie, o parte semnificantă au aparţinut unor instituţii ale statului, ceea ce este cu siguranţă o plus în demostraţia echipei CeRe că şi în România se poate! De altfel, o asemenea instituţie s-a aflat şi în lista câştigătorilor - Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj – Andrei (Premiul "Ambasadorii nonviolenţei" pentru receptivitate şi initiativă). Deşi este cu siguranţă un fapt demn de admirat, cele mai multe dintre campaniile premiate sunt lupte cu instituţiile statului.

Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, asociaţie câştigătoare a premiului Verdict: Ilegal! pentru cutezanţă şi pionierat pentru campania Lupt în justitie pentru orasul meu! aminteşte problemele întâlnite în relaţia cu autorităţile: Premiul recompensează efortul cele 18 procese pe care Asociaţia le-a căţtigat împotriva mai multor primării din Bucureşti, în urma unui efort consistent. Premiul confirmă că direcţia în care s-a îndreptat în ultima vreme Asociaţia, cea a proceselor în justiţie împotriva autorităţilor, este cea corectă. Din pacate, involuţia societăţii româneşti din ultimii 2-3 ani nu ne lasă multe alte instrumente la îndemână pentru a convinge autorităţile să acţioneze în interesul public. Acestea sunt tot mai puţin sensibile la alte argumente decât frica de presă, iar presa a devenit tot mai coruptibilă. Sper ca premiul obţinut să convingă oameni şi bani să se îndrepte către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru a o consolida. Există riscul ca destul de curând Asociaţia să nu se mai poată suporta din voluntariatul din care se suportă de 3 ani.  Despre aceeaşi luptă cu autorităţile şi dificultăţile întâmpinate vorbeşte şi Ioana Hodoiu, Director de Comunicare HHC România, organizaţie câştigătoare a premiului "Îmblânzitorul de gratii" pentru impact şi dăruire pentru campania O casă şi o familie pentru fiecare copil: „De 12 ani HHC România închide instituţiile de tip mamut din sistemul de protecţie a copilului şi oferă fiecărui copil şansa de a avea ceva ce să semene măcar cu o familie. Ştefan Dărăbuş spune că împlinim mai mult decât 12 ani; împlinim, de fapt, 4.360 de copii salvaţi de la instituţionalizare şi 6.615 rămaşi în familie datorită programelor noastre de prevenire a abandonului. Şi uite că împlinim şi prima recunoaştere publică pentru faptul că timp de 12 ani am trăit în tăcere o poveste de succes. Până acum, bugetele noastre au mers 100% în programe şi nimic în promovare. Nu suntem obişnuiţi cu aplauzele. Dar ştim că le merităm pentru toţi aceşti ani în care am ales calea cea grea. Aceea de a lucra cu autorităţile Statului. Dacă acum 12 ani ne umileam în faţa Consiliilor Locale, astăzi stăm la aceeaşi masă, ca parteneri egali. Si acum chiar avem puterea să schimbăm lucrurile. Pentru că nu mai suntem singuri, avem susţinători şi prieteni în rândul autorităţilor. Am pus cap la cap oameni care lucrează în sistem şi care cred în schimbare. Abia acum suntem o forţă. Şi mulţumim juriului că a văzut asta în povestea noastră.”

„Pofta vine participând!" – acesta a fost mesajul celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor Participarii Publice şi au fost oferite 10 premii, denumite sugestiv (ex: Premiul Eu te-am făcut, cine te adopta?! Pentru perseverenţă şi dedicatie; Premiul "Somnul Statului nu naşte nimic – Povestea continuă!" pentru entuziasm şi tenacitate), dar şi două premii speciale pentru voluntarii implicaţi în campania "Salvaţi caii de la Letea!" şi un premiu acordat Irinei Zamfirescu pentru activism. Abordând un subiect sensibil despre percepţia activistului în societatea românească, Irina crede că în România activistul este mai degrabă un boem hipiot, cu timp berechet şi o predispoziţie la a fi cârcotaş. Mai mult, diploma poartă un frumos oximoron – Activist de profesie. Activismul nu este şi nu va fi vreodată o meserie. Nu există o fişă de post  a activistului, există doar revolta pentru fault-urile administrative şi entuziasmul  pentru soluţiile la îndemână pe care fiecare le poate sugera. Şi fiecare dintre noi, într-o oarecare doză, resimte aceste stări pentru că viaţa nu se poate desfăşura decât în contact cu ceilalţi şi în contextul statului, statul denumit abstract “sistem”. „Sistemul” de care ajungem să ne plângem este format din oameni care iau decizii. Activistul este persoana care are încredere că aceste persoane pot lua deciziile care să facă sistemul să funcţioneze bine. Aproape de fiecare dată constat că posacul activist de România este, de fapt, unul dintre cele mai optimiste figuri – speră că poate îndupleca la corectitudine, poate negocia agende politice şi poate instiga la responsabilitate. Premiul oferit de Ce-Re este pentru fiecare dintre aceia care nu şi-au înăbuşit revolta şi care şi-au revendicat sistemul. Iar pentru aceia care consideră că nu au instrumentele ori forţa necesară: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Nu există probleme fără soluţii, ci doar comunităţi fără cetăţeni.

Dincolo de acest eveniment remarcabil, Centrul de Resurse pentru Participare Publică îşi continuă activităţile pentru ca organizaţiile neguvernamentale, cetăţenii şi instituţiile publice să îşi asume responsabilitatea participării publice şi să îşi exercite drepturile asociate acesteia. În cadrul G3P, CeRe a lansat un serviciu permanent de asistenţă pentru advocacy – PAS, serviciu disponibil celor ce doresc să intervină în decizia publică. Pe termen lung, ambiţia noastră este să atragem sectorul privat şi în această direcţie. Vrem să convingem că zona democraţiei merită atenţie. O viaţă politică sănătoasă, cu echilibru între stat şi cetăţeni este în beneficiul tuturor, inclusiv a sectorului de afaceri, ne-a declarat Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

Premianţii ediţiei din acest an ai Galei Premiilor Participării Publice sunt:

Asociaţia Catharsis - Modificarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei
Premiul Eu te-am făcut, cine te adopta?! Pentru perseverenta si dedicatie

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul - Lupt în justiţie pentru oraşul meu!
Premiul Verdict: Ilegal! pentru cutezanţă şi pionierat

Asociaţia Komunitas - Din inima cartierului meu
Premiul special pentru Tineret: "Parcă ne lipseşte-un parc" pentru implicare a comunităţii şi mobilizare de resurse

Asociaţia M.A.M.E. - Apel pentru indemnizatia mamelor
Premiul "De aici nu se scade" pentru devotament şi determinare

Asociaţia SOS Infertilitatea - Infertilitatea este o boală. A avea un copil NU trebuie să fie un lux!

Premiul "Somnul Statului nu naşte nimic – Povestea continuă!" pentru entuziasm şi tenacitate

Direcţia Judeteana pentru Sport şi Tineret Dolj - Andrei
Premiul "Ambasadorii nonviolenţei" pentru receptivitate şi initiativă

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice - Locuinţe decente pentru comunităţile vulnerabile de romi
Premiul "Groapa de gunoi nu e acasă" pentru ambiţie şi efort susţinut

Grupul Ecologic de Colaborare Nera - Cine vindecă ranile provocate de minerit în Clisura Dunării?

Premiul "Mina de civism şi ecologie" pentru rezultate remarcabile şi mobilizare

Fundatia Hope and Homes for Children Romania - O casă şi o familie pentru fiecare copil

Premiul "Îmblanzitorul de gratii" pentru impact şi dăruire

Platforma pentru Bucureşti - Salvaţi Hala Matache!
Premiul "De-a curmezişul Diametralei" pentru combativitate şi curaj

Premiul special CeRe pentru campania "Salvaţi caii de la Letea!" pentru voluntarii implicaţi în campanie
Premiul special CeRe acordat Irinei Zamfirescu pentru activism
A relatat Simona Barbu, Editor CSR Romania
Banner