CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR Guerilla Verde readuce filmele verzi in scolile si universitatile din toata tara

Guerilla Verde readuce filmele verzi in scolile si universitatile din toata tara

Email Imprimare PDF
Astazi incepe la Bucuresti cea de a cincea editie a caravanei educationale de film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde, adresata tinerilor.  Astfel, in perioada 1 – 25 martie,  Guerilla Verde va pleca din Bucuresti si se va opri in Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta. Filmul folosit ca metoda alternativa de educatie, adaptata varstei si intereselor tinerilor, are un impact puternic asupra acestora. Tinerii vor primi sfaturi practice prin intermediul filmului documentar ”No Impact Man” -  un experiment extrem in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, cumparaturile se reduc la mancare luata doar de la producatorii locali – si vor avea ocazia sa dezbata pe aceasta tema impreuna cu reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, invitati  la aceste proiectii eveniment. Printre noutatile acestei editii se numara lansarea Clubului Guerilla Verde, in care se pot inscrie atat cadrele didactice, cat si elevii. Prima actiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cat mai multe titluri despre ecologie, in fiecare unitate de invatamant. Prima proiectie din cadrul caravanei are loc astazi, incepand cu ora 18.00, in Amfiteatrul « Simion Mehedinti », din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii Bucuresti.  Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor  si a  Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Cea de a cincea editie a caravanei educationale de film eco « Guerilla Verde »  incepe odata cu prima zi a primaverii. Astazi, studentii de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti sunt invitati, incepand cu ora 18.00, in Amfiteatrul « Simion Mehedinti ». Vor viziona documentarul « No Impact Man ». In 2006 scriitorul Colin Beaven a demarat proiectul « No Impact Man », in cadrul caruia si-a propus ca, timp de un an, sa traiasca intr-o maniera cat mai putin daunatoare mediului inconjurator.  “No Impact Man” este un experiment extrem in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, etc. Cumparaturile se reduc la mancare (luata doar de la producatorii locali si numai sortimente de sezon) si nu se mai produc  deseuri. Timp de un an, Colin Beavan si familia s-au deconectat de la electricitate si de la consumatorismul haotic, n-au produs gunoi, au calatorit doar cu bicicleta sau pe jos, si nu au cumparat nimic, cu exceptia mancarii. La final au constatat ca traiul simplu nu ajuta doar mediul dar si ei au devenit mai sanatosi, mai fericiti si mai avuti in feluri pe care nu si le imaginasera.

Dupa vizionarea filmului studentii vor putea dezbate pe tema ”Poti duce o viata buna fara un consum excesiv, devastator pentru mediul inconjurator ?” cu reprezentantii organizatiilor de mediu partenere Terra Ecologica si Asociatia Romana pentru Educatia Tinerilor. Acestia vor prezenta proiectele pe care le au in derulare si vor invita tinerii sa se alature programelor de voluntariat.

Caravana va continua saptamana aceasta la Bucuresti, cu proiectii dedicate atat celor mici, cat si celor mari. Guerilla Verde poposeste in premiera si la Gradinita Elite din Bucuresti,  unde copiii vor viziona desene animate si vor vorbi despre felul in care un copil ar putea  sa protejeze mediul. Pentru ziua de 2 martie, organizatorii au mai pregatit proiectii pentru elevii Scolii nr. 75 « Leonardo da Vinci », incepand cu  ora 09.00, pentru liceenii de la Colegiul National « Matei Basarab »  incepand cu ora 12.00, iar in data de 4 martie sunt asteptati studentii Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, incepand cu ora 14.00 la  sala 305.

Printre noutatile acestei editii se numara lansarea Clubului Guerilla Verde la care se pot inscrie atat cadrele didactice, cat si elevii.  Prima actiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cat mai multe titluri despre ecologie, in fiecare unitate de invatamant. Prima proiectie din cadrul caravanei are loc astazi, incepand cu ora 18.00, in Amfiteatrul « Simion Mehedinti », din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii Bucuresti.  Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor  si a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Proiectiile vor fi organizate in cadrul unitatilor de invatamant partenere, pentru a asigura transmiterea cat mai eficienta a mesajului. Asa cum ne-a obisnuit, Guerilla Verde imbina din nou educatia ecologica,filmul, dialogul liber si jucatorii activi din sectorul de mediu intr-un context neconventional si relaxat.

« De la an la an ne convingem ca initiativa noastra este necesara si eficienta. Tocmai de aceea oferim de acum inainte atat  cadrelor didactice, cat si elevilor posibilitatea de a interactiona si de a se implica in proiecte comune prin intermediul Clubului Guerilla Verde. Primul proiect de pe agenda  clubului este formarea de biblioteci care sa contina un numar cat mai mare de titluri legate de ecologie, carti si multimedia, in fiecare unitate de invatamant prin care va trece caravana Guerilla Verde. Incepand cu aceasta editie vom avea si un jurnal al caravanei, asa ca veti putea afla intamplarile si accesand blogul  Guerilla Verde», declara Nicoleta Talpes, organizator.


Ecopaparazzi, concursul foto-video de ”politie verde a bunului simt” care s-a transformat intr-o adevarata platforma de socializare pentru cei interesati de ecologie, insoteste din nou caravana. Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie sa surprinda imagini de pe strada, din scoala, liceu, campus sau imagini din calatorii, care sa reflecte modul in care comunitatile locale respecta, sau nu, mediul inconjurator si sa le incarce pe www.ecopaparazzi.ro . Castigatorii vor fi desemnati in functie de numarul de vizualizari. Detalii despre regulament pot fi gasite  pe www.ecopaparazzi.ro. Platforma Ecopaparazzi.ro este dezvoltata impreuna cu Trilulilu, UPC Romania si Asociatia Environ.

Programul celei de a cincea editii a caravanei Guerilla Verde este urmatorul:

Bucuresti
1 martie -  18.00 – 19.30 - Facultatea de Geografie, Universitatea Bucuresti , Amfiteatrul Simion Mehedinti
2 martie:  09.00 – 10.00 - Scoala nr. 75 “Leonardo da Vinci”, Sala de festivitati
3 martie:  12.00 – 13.00 - Colegiul National “Matei Basarab”, Sala de Festivitati
3 martie:  10.00 – 11.00 - Gradinita Elite
4 martie: 14.00 – 15.00 – Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, sala 305

Timisoara
8 martie: 12.00 – 13.00 -  Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
9 martie: 13.00-15.00 - Colegiul National Banatean, Sala de Festivitati
10 martie: 11.00 – 12.00 - Universitatea de Vest,  Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, Sala A 03

Cluj
15 martie:  12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”
15 martie:  13.00 – 15.00 - Liceul “Waldorf”, Sala de Festivitati

Constanta
22 martie: 10.00 – 12.00 - Liceul Teoretic Ovidius, Sala de Festivitati
23 martie: 13.30 – 15.30 - Academia Navala “Mircea cel Batran” , Sala de festivitati
Banner