CSR Romania

24 ianuarie 2022

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Interviuri Experti romani Raed Arafat: Rolul umanitar al mass-media este esenţial!

Raed Arafat: Rolul umanitar al mass-media este esenţial!

Email Imprimare PDF

raed_arafatAţi venit în România în urmă cu trei decenii cu scopul de a studia şi aţi rămas aici, înfiinţând SMURD şi investind asfel în sistemul sanitar românesc, în condiţiile în care majoritatea oamenilor îl blamează. Ce vă animă în fiecare zi să continuaţi?
Eu cred că există o şansă pentru sistemul sanitar românesc, cel puţin în zona de urgenţă  a acestuia, care este deja pe calea cea bună şi evoluează. Dar încă sunt probleme serioase care trebuie soluţionate, multe dintre ele neputând fi rezolvate din cauza unor neajunsuri din interiorul sistemului. Orice reformă sau reorganizare a unui sistem poate să fie neplăcută pentru unii din interiorul sistemului. Şi aici totul ţine de curajul de a lua anumite decizii.
Pot să vă spun că ieri şi astăzi am avut nişte vizite din Franţa la nivel foarte înalt, iar una dintre concluzii a fost că sistemul de urgenţă din România a luat-o înaintea multor ţări din UE şi că, dacă mergem pe această linie, este foarte posibil chiar ca România să dea lecţii altor ţări în curând.

Aţi început prin a lucra ca voluntar, punând multă pasiune în ceea ce faceţi şi fiind foarte determinat. Ce importanţă consideraţi că are voluntariatul în dezvoltarea personală şi profesională a unui om?
Foarte mare! Când americanii angajează pe cineva, este esenţial ca acea persoană să aibă trecut în CV faptul că a fost voluntar. Dacă nu a făcut volutariat, persona respectivă are deja un punct în minus. Din păcate, voluntariatul nu este încă înţeles în societatea noastră. Însă eu cred că voluntariatul formează oameni! Am lucrat ca voluntar lungi perioade şi chiar şi în cadrul SMURD la început. Avantajul este că se creează un ataşament care se păstrează şi după ce ajungi angajat în acel sistem. Una este să fii voluntar şi apoi să te încadrezi în sistem, şi e cu totul altceva să te încadrezi doar pentru un post şi să lucrezi apoi fie că îţi place, fie că nu. Important este că voluntariatul identifică oamenii care pot să schimbe ceva. Nu poţi să creezi tot sistemul pe baza unor oameni care au fost voluntari. Însă când identifici voluntari în sistem şi ştii că pot să rezolve nişte lucruri, eşti sigur că dacă mergi cu ei mai departe şansa de a reuşi este mult mai mare.

Ce înseamnă pentru d-voastră să fii un om cu viziune?

Durere de cap, dar nu pot să zic că neapărat neplăcută. Partea plăcută este atunci când vezi că ai realizat ceva. Aşa că a avea viziune este un mod de a trăi şi a şti că niciodată nu stai pe loc şi mergi mai departe, încercând să schimbi ceva.

Ce sumă aţi strâns din redircţionarea a 2% din impozit şi în ce aţi investit banii obţinuţi?
2% este o bulă de oxigen pentru noi. Multe persoane ne întreabă de ce avem noi nevoie de acel 2% redirecţionat din impozit, din moment ce oricum primim bani de la stat. Multe servicii publice au o fundaţie, fie că  este vorba de o fundaţie proprie sau de una înfiinţată de către o altă persoană pentru a sprijini un serviciu. Fundaţia pentru SMURD sprijină SMURD şi activităţile corelate acestuia: pregătirea în medicina de urgenţă şi în medicina de dezastre, a medicilor care lucrează în sistem şi o dotare mai bună. Noi am folosit 2% pentru a investi în ceea ce nu putem investi din banii publici. Prin 2% nu plătim salarii, nu plătim cheltuieli de operare a sistemului, dar am plătit dotări pe care nu le-am fi putut obţine din fondurile publice. Prin fondurile strânse din 2% am reuşit să creştem calitatea sistemului. Am luat echipamente de protecţie pentru personal.

Din donaţiile E.ON am reuşit de asemenea să achiziţionăm echipamente de protecţie SMURD. Tot prin fundaţie primim acum sprijin din partea Rompetrol cu 30 t de combustibil pe lună pentru elicopterele SMURD. E.ON, pe lângă donaţia respectivă, plăteşte integral salariul Directorului Executiv al fundaţiei. Vodafone, care ne-a sprijinit până acum cu dotări foarte sofisticate, a venit cu oferta de a include camere video pe maşinile SMURD şi transmisie video de la dispecerat.
Acesta este CSR-ul real, iar 2% este o formă de responsabilitate socială a populaţiei!
Anul acesta am mai făcut ceva în plus: Am realizat o acţiune umanitară prin Fundaţia pentru SMURD, şi anume plata a 100 de ore de zbor cu avionul pentru transportul cazurilor pe care nu le puteam transporta cu elicopterul fie fiindcă era noapte, fie fiindcă erau distanţe mult prea mari. Şi  avem deja 10 cazuri rezolvate.

În Timişoara refacem centrul în care se face pregătirea personalului paramedical, iar la Cluj se vrea crearea unui centru de pregătire. În Bucureşti am cumpărat un simulator pentru pregătirea medicilor, pentru a evita să trimitem pe teren medici care nu sunt pregătiţi. Toate acestea le-am realizat datorită proiectului 2%.

Din păcate, am fost atacaţi de o asociaţie din Cluj, care are ca obiect biciclismul. Au atacat SMURD-ul, în ideea „să moară capra vecinului”. Ceea ce nu a înţeles această asociaţie este faptul că există un potenţial imens pentru 2%, deoarece multe persoane încă nu îl redirecţionează. Apoi, populaţia care direcţionează 2% către zona socială şi sanitară s-ar putea să nu fie foarte interesată de potenţialul bicicletelor. Astfel, în loc să fie creativi, unii încearcă să îi critice pe alţii pentru că fac bine. Am avut un gust foarte amar când am văzut reacţia acestei asociaţii!

Un alt proiect care merită menţionat este trimiterea unui grup de medici tineri rezidenţi la un congres al medicinei de urgenţă al Societăţii Europene de Medicină de Urgenţă. Nu este mai bine să îi trimitem aşa decat să devină sclavii firmelor de medicamente?!

Cât de importanţă este transparenţa în ceea ce faceţi?

Transparenţa este foarte importantă în acest domeniu. Cu cât eşti mai transparent, cu atât poţi face mai mult. Site-ul Fundaţiei  pentru SMURD permite să vezi cât ne costă proiectele, am pus auditul financiar din 2008 şi îl vom pune şi pe cel în 2009. Nu ne e frică că cineva ne va critica cu privire la cum folosim 2%. Important e să îl folosim în scopul declarat, pentru binele celor care au data aceşti bani, şi nu într-altul.

 Ce programe vă doriţi să dezvoltaţi pe viitor?
Dacă vorbim despre 2% şi donaţii, sunt multe. În prezent avem discuţii cu foarte multe companii cu privire la donaţii şi sponsorizări. Dintre proiectele pe care le avem, ne dorim să ajungem să achiziţionăm propriul nostru avion, pe care să îl punem la dispoziţia populaţiei, gratuit. Ne dorim să dotăm centrele de pregătire. Acum vom cumpăra echipamente prin donaţii de la Metro şi real,- Hypermarket . Ne gândim în principal la investiţii în îmbunătăţirea nivelului de pregătire al personalului pe care îl avem.

Şi aş mai vrea să adaug faptul că fără colaborarea mass-media nu se putea face nimic. Rolul umanitar al mass-media este esenţial. Trebuie să le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit. Site-urile SMURD sunt făcute tot gratuit. Toate acestea trebuie menţionate, deoarece de multe ori sponsorii nu sunt menţionaţi, însă aceşti sponsori sunt serioşi şi au dreptul să fie cunoscuţi, fără ca numirea lor să fie considerată publicitate.


Raed Arafat a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, specializându-se în Anestezie Terapie Intensivă. A înfiinţat şi coordonat SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare), iar în prezent este medicul coordonator al staţiei SMURD Târgu Mureş, cel mai modern centru de urgenţă din România. În 2007, a fost numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice.
Interviu realizat de Rebeca Pop, Mai 2010. Copyright CSR Romania
Banner