15 octombrie 2021

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Tuşnad Zile Verzi – Acţiune de ecologizare cu ocazia Zilei Pământului

Tuşnad Zile Verzi – Acţiune de ecologizare cu ocazia Zilei Pământului

tusnad_ecologizareCu ocazia Zilei Pământului, Asociaţia Green Zone şi Apemin Tuşnad SA, împreună cu AVE Huron SRL şi A.N. Apele Române Direcţia Apelor OLT – SGA Harghita şi Goscom Tuşnad, au demarat un amplu proiect de curăţenie de primăvară pe valea Oltului de pe raza judeţului Harghita, care s-a derulat în perioada  22-24 aprilie 2010. La acţiune au participat în calitate de parteneri locali şcolile, primăriile şi organizaţiile nonguvernamentale din localităţile de pe secţiunea vizată de acţiune.

Pe lângă rezultatele concrete, scopul acestei acţiuni a fost promovarea unui stil de viaţă eco-conştient şi sensibilizarea populaţiei locale cu privire la necesitatea de a acţiona pentru prevenirea, ameliorarea şi combaterea schimbărilor climatice.

Aproape 2300 de persoane au participat la acţiune: elevi şi studenţi, de la şcolile din aceste localităţi, voluntari de la mai multe ONG-uri din judeţul Harghita, angajaţi ai firmelor şi instituţiilor partenere şi organizatoare. Mult sprijin a venit din partea tinerilor, cea mai mare parte ( aproximativ 2/3)  a participanţilor fiind elevi şi studenţi.

Au fost adunaţi aproximativ 400 de metri cubi de deşeuri, care au fost transportate de  firma locală de salubrizare, Ave Huron SRL, la  rampele  de gunoi a municipiului Miercurea Ciuc.
Din păcate, de la an la an putem constata că oamenii se dezvaţă foarte greu de vechile obiceiuri. Şi în acest an s-au găsit cantităţi impresionante de deşeuri pe malurile Oltului, de la materiale de construcţii şi deşeuri menajere, până la mormane de PET-uri şi deşeuri electronice. Alocuri voluntarii au trebuit să desfiinţeze adevărate gropi improvizate de gunoi. Astfel, s-a adunat o cantitate mai mare de deşeuri decât anul trecut, dar trebuie luat în vedere că  şi durata acţiunii, respectiv aria de salubrizare a crescut.

Apemin Tuşnad face deja de 8 ani curăţenie de primăvară pe valea Oltului, de fapt acesta a fost unul dintre primele demersuri de acest fel din regiunea noastră. Anul trecut acţiunea noastră a vizat curăţarea malurilor şi albiei râului între localităţile Sândominic şi Băile Tuşnad şi au fost adunaţi circa 1200 de saci(în medie de 300 de litrii) de deşeuri menajere şi 30 de metri cubi de deşeuri de plastic, de cei peste 1800 de voluntari.