CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Romania, codasa in ceea ce priveste sprijinul statului pentru activitati de CSR

Romania, codasa in ceea ce priveste sprijinul statului pentru activitati de CSR

Email Imprimare PDF
Statul roman acorda un sprijin minor companiilor care deruleaza sau intentioneaza sa desfasoare activitati de responsabilitate sociala, desi instrumente prin care acest tip de actiuni pot fi incurajate exista. Romania se plaseaza astfel la mijlocul esalonului tarilor europene in ceea ce priveste initiativele prin care statele nationale sprijina platformele de CSR ale companiilor.

Aceasta este principala concluzie a studiului “Economic Profits of CSR” efectuat de catre compania de consultanta Accreo Taxand Polonia in luna mai a acestui an. Studiul are ca tema initiativele fiscale luate in tari precum Polonia, Spania, Marea Britanie, Belgia, Norvegia, Ucraina, Grecia, Finlanda, Romania si Franta pentru sustinerea companiilor in implementarea activitatilor de CSR.

Raportul citat mentioneaza patru categorii principale de activitati responsabile ale companiilor pe care statul le poate sprijini, la nivel european, prin diferite masuri: afaceri, mediu, piata muncii, social.

In ceea ce priveste prima categorie – afaceri –, in Romania nu exista la momentul actual nicio masura care sa impulsioneze investitii responsabile din partea companiilor. Astfel de masuri ar putea fi: stimulente pentru atragerea investitorilor in zone slab dezvoltate, micsorarea taxelor pentru investitii in domeniul ecologic sau al economiei sociale,  stimulente economice pentru companii care lucreaza cu furnizori locali sau pentru furnizori de mancare sanatoasa.

La nivel european, capitalul investit in activitati de responsabilitate sociala s-a dublat in ultimii doi ani, ajungand la peste sapte miliarde de euro. Investitiile au avut ca obiect instrumente financiare, precum si tehnologii sau servicii care sustin dezvoltarea durabila.

In cadrul celei de a doua categorii – mediu –, studiul mentioneaza, pentru Romania, cateva reglementari referitoare la reciclare si la sursele de energie regenerabila, desi nu exista inca inlesniri financiare directe pentru acestea, ci diverse scheme de ajutor de stat (ex.: certificatele verzi). Acestora li se adauga stimulentele pentru cercetare si dezvoltare.

In cazul pietei muncii, sunt mentionate mai multe stimulente si inlesniri financiare, printre care cele pentru companiile care creeaza noi locuri de munca sau angajeaza persoane cu dizabilitati, precum si pentru firmele care asigura servicii de training angajatilor sau investesc in masuri de crestere a sigurantei acestora la locul de munca.

In Romania, cele mai multe activitati de CSR se intalnesc insa in domeniul social si iau cel mai adesea forma sponsorizarilor si operelor de caritate. Acest lucru se datoreaza in special inlesnirilor si stimulentelor financiare prevazute prin lege.

Cu toate acestea, insumate, toate inlesnirile de taxe si stimulentele financiare acordate in prezent in Romania nu sunt in masura sa sustina o dezvoltare durabila si coerenta, se precizeaza in studiul citat. Masurile luate la nivel de administratie centrala au o relevanta slaba in mediul de afaceri si nu ating problemele fundamentale ce tin de economie, mediu, politici de angajare si dezvoltare sociala.


Infiintata in ianuarie 2006, Accreo Taxand este liderul polonez pe piata de consultanta. Compania, cu sediul in Varsovia, a cunoscut o ascensiune rapida in consultanta pentru accesarea co-finantarilor europene si nationale, ascensiune confirmata si de premiile obtinute in Polonia pentru cea mai eficace companie in obtinerea de granturi europene.

In Polonia, Accreo a acordat consultanta pentru proiecte de investitii de peste 1,4 miliarde de euro in ultimii patru ani, pentru clienti din sectoare de activitate precum energie si tehnologii specifice, textile, ambalaje, hartie si carton, materiale pentru amenajarile interioare sau auto.

In 2010, Accreo a deschis un birou local la Bucuresti si a devenit in scurt timp una dintre cele mai dinamice companii de consultanta in fonduri europene si de stat din Romania.
Banner