CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari GRI -două noi studii care relevă un mai mare accent pus pe raportarea sustenabilităţii, ca urmare a crizei financiare

GRI -două noi studii care relevă un mai mare accent pus pe raportarea sustenabilităţii, ca urmare a crizei financiare

Email Imprimare PDF

sustainabilityConform unei noi cercetări prezentate de Global Reporting Initiative (GRI), raportarea sustenabilităţii a devenit un instrument esenţial prin care mediul de afaceri şi cel guvernamental pot să reconstruiască încrederea şi siguranţa, în urma colapsului economic.

 

GRI – dezvoltatorul celui mai utilizat model de raportare a sustenabilităţii – şi-a adus contribuţia la două proiecte de cercetare de înalt profil care au urmărit tendinţele în domeniul raportării. Aceste studii a relevat faptul că economia globală tinde să devină mult mai transparentă în următorul deceniu. Faptul că un număr de corporaţii multinaţionale au explorat deja Raportarea Integrată a atras deja atenţia principalilor factori interesaţi, inclusiv a pieţelor financiare şi a organismelelor de reglementare. Drept urmare, se aşteaptă de la companiile comerciale să asigure o transparenţă corporativă semnificativ îmbunătăţită. Aceştia sunt factorii pe care GRI i-a luat deja în considerare în dezvoltarea strategică viitoare a liniilor directoare GRI.

“Transparenţa este o componentă cheie prin care companiile şi guvernele pot să gestioneze resursele şi aşteptările publice. În consecinţă, raportarea sustenabilităţii devine noul element de referinţă, recunoscută fiind drept cel mai bun instrument de măsurare, raportare şi comunicare a performanţei în domeniul ESG,” declară Nelmara Arbex, Director Learning and Services  în cadrul GRI.

Cele două studii – „Economia Transparentă” şi „Morcovul şi Crevaşa” – analizează cele mai recente evoluţii în reportarea sustenabilităţii în domeniul reglementării şi în legătură cu cele mai noi provocări cu care se confruntă societatea. Ambele au fost lansate în cadrul Conferinţei Globale 2010 pe tema Sustenabilităţii şi a Transparenţei, carea avut loc la Amsterdam în perioada 26-28 mai 2010.

Raportul „Economia Transparentă” se bazează pe o cercetare condusă de Volans, o companie care oferă consultanţă şi acumulează idei în domeniul sustenabilităţii, în cooperare cu GRI,  analizând tendinţele care vor fundamenta raportarea până în anul 2020.

“Raportarea sustenabilităţii joacă un rol crucial în procesul de recâştigare a încrederii în mediul de afaceri, instituţiile financiare şi guverne, ca urmare a şubrezirii financiare. În acest sens, noile forme de <<raportare integrată>> evoluează rapid,” declară autorul raportului, John Elkington.

„Morcovul şi Crevaşa – Promovarea Transparenţei şi a Sustenabilităţii” este ultima ediţie a unui studiu care a apărut prima dată în 2006 cu scopul de a oferi cercetătorilor referinţe facile şi o privire de ansamblu asupra abordărilor obligatorii şi opţionale ale raportării şi asigurării sustenabilităţii din întreaga lume. Fiind o coproducţie a GRI, Programului ONU pentru Mediu (UNEP), KPMG Sustainability şi Şcolii de Afaceri a Universităţii din Stellenbosch, studiu acoperă majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi ţările cu pieţe emergente, cum ar fi Brazilia, India şi Africa de Sud.

“Criza financiară a fost scânteia care a pus din nou accentul pe reglementare. Rolul guvernelor în raportarea sustenabilităţii este o parte importantă a acestei tendinţe, de vreme ce statul jocul un rol de reglementare mai puternic în asigurarea unui nivel minim de comunicare publică şi prevenire a riscurilor,” spune Teresa Fogelberg, Director Executiv Adjunct al GRI. “Asta înseamnă că o raportare mai riguroasă a sustenabilităţii merge mână în mână cu reglementarea.”


Sursa: CSR Europe
Banner