CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Investiţiile etice din Marea Britanie au atins o valoare record de 9,5 miliarde lire sterline

Investiţiile etice din Marea Britanie au atins o valoare record de 9,5 miliarde lire sterline

Email Imprimare PDF

finantari_verziCifrele publicate de EIRIS, o companie specializată în investiţii durabile cu sediul în Londra, ne arată că valoarea investiţiilor în fondurile britanice verzi şi de comerţ pe principii etice (adică acele fonduri deschise publicului larg) a atins 9,5 miliarde lire sterline*.

Cele 9,5 miliarde lire sterline reprezintă aproximativ trei sferturi de milion de investitori în fondurile etice, o creştere de la circa 200.000 investitori în anul 1999, când s-au investit în jur de 2,4 miliarde lire sterline pe principii de etică în Marea Britanie.
Ultima decadă a asistat şi la o extindere considerabilă a universului fondurilor de retail etic din Marea Britanie. În prezent există aproape 100 de fonduri verzi şi de retail etic la dispoziţia investitorilor din Marea Britanie – în timp ce cu o decadă în urmă numărul lor era undeva în jur de 25.

Interesul crescând al consumatorilor pentru aşa-numitele „finanţe etice” este susţinut şi de constatările unui recent studiu naţional realizat cu consumatorii de către Ipsos/MORI şi EIRIS care a analizat atitudinile ulterioare „crizei creditului” faţă de finanţele etice şi a constatat că 44% din publicul britanic este interesat să afle despre referinţele etice ale viitoarelor produse sau servicii financiare pe care urmează să se achiziţioneze. Trei sferturi dintre cei interesaţi au mai declarat şi că vor lua acest lucru în considerare atunci când vor achiziţiona un produs sau serviciu financiar.

Mark Robertson, purtător de cuvânt EIRIS, a declarat că „Anul 2010 este un an critic pentru reconstruirea încrederii publicului în instituţiile financiare britanice. Este evident faptul că un număr din ce în ce mai mare de consumatori apelează la acele instituţii financiare care oferă produse financiare care fac produc bani şi au un impact pozitiv asupra lumii în acelaşi timp.”

‘Lumea se schimbă rapid şi multe dintre aspectele vizate de fondurile verzi şi de investiţii etice, cum ar fi nevoia de a rezolva problema îmbătrânirii populaţiei, reducerea obezităţii, deficitul de energie la nivel global, insuficienţa apei şi schimbările climatice, creează în acelaşi timp şi oportunităţi atractive de afaceri care se traduc în importante oportunităţi de investire de pe urma cărora pot beneficia şi consumatorii,” a adăugat el.

Interesul crescând al consumatorilor pentru probleme cum ar fi schimbările climatice, drepturile omului, comerţul loial şi sărăcia reprezintă un factor de natură să impulsioneze cererea de investiţii „verzi” şi etice care să fie şi mai mult catalizate de recenta lansare a primei pagini web britanice dedicate finanţelor etice, YourEthicalMoney.org. Această pagină web non-profit şi independentă oferă sfaturi gratuite menite să ajute pe oricine să înveţe despre cum şi unde le sunt investiţi banii, să caute produse financiare „verzi” şi etice sau să afle cum pot ajuta ca finanţele să devină mai durabile.
* Cifrele au la bază datele privind patrimoniul total în administrare, colectate în Marea Britanie de la fondurile „verzi” şi etice la data de 31 decembrie 2009.


Sursa: CSR Europe
Traducere realizata de Casa de Traduceri
Banner