CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News CSR News: Tendinte & Cercetari Companiile sunt solicitate să ajute la protejarea şi promovarea drepturilor copiilor

Companiile sunt solicitate să ajute la protejarea şi promovarea drepturilor copiilor

Email Imprimare PDF

childrensrightsÎn cadrul deschiderii unei ample întâlniri a liderilor mediului de afaceri organizată de ONU, UNICEF, UN Global Compact şi Salvaţi Copiii a fost transmis un apel către comunitatea de afaceri pentru a colabora la construirea principiillor universale care să plaseze drepturile copiilor în fruntea agendei globale a responsabilităţii corporative.

 


Campaniile ce vizează încetarea folosirii muncii copiilor şi alte încălcări ale drepturilor copiilor nu sunt deloc o noutate, dar până în prezent nu există nimic care să poată reprezenta un ghid universal care să dea operatorilor economici încrederea că programele de responsabilitate socială pe care le implementează sunt într-adevăr o forţă pozitivă pentru cei mai tineri şi mai vulnerabili dintre cetăţenii lumii.


Cele trei organizaţi cer, printr-o singură voce, liderilor mediului economic să colaboreze cu ele în scopul elaborării unor astfel de principii – care să se încetăţenească sub denumirea de Children’s Principles for Business (Principiile Mediului de Afaceri privind Copiii) – astfel încât să poată evita impactul negativ pe care propriile lor activităţi le poate avea asupra copiilor şi să contribuie la clădirea unui viitor mai bun pentru toţi.

“Protejarea drepturilor copiilor este o responsabilitate globală care impune un angajament global din partea fiecăreia dintre noi, în fiecare domeniu de activitate,” a declarat Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF. „Acest nou parteneriat va ajuta la stabilirea unor principii clare pe care companiile să le aplice atunci când doresc să se angajeze în efortul global de a ajuta toţi copii, mai ales cei în nevoie.”

Principiile se vor baza pe Convenţia privind Drepturile Copiilor (1989) care articulează drepturile fundamentele ale omului pentru copiii de pretutindeni: dreptul la supravieţuire, la maximă dezvoltare, la protecţie împotriva influenţelor nocive, abuzului şi exploatării şi la o participare deplină la viaţa de familie, culturală şi socială.

„Companiile au un potenţial enorm de a influenţa vieţile copiilor,” a spus Georg Kell, Director Executiv al UN Global Compact. „Deşi am fost martorii unui progres semnificativ în gestionarea şi reducerea impactului de diferite naturi în aceste zone, cum ar fi folosirea muncii copiilor, politicile la locul de muncă, îngrijirea copiilor sau un marketing responsabil, Principiile Mediului de Afaceri privind Copiii vizează nişte responsabilităţi şi angajamente mult mai ample pe care mediul de afaceri de astăzi să şi le asume faţă de copii, priviţi ca fiind clienţi importanţi ai operatorilor economici.”

Aceste principii trebuie să satisfacă nevoile tuturor stakeholderilor şi, recunoscând faptul că fiecare entitate trebuie să îşi aducă aportul pentru a fi eficient, cei trei parteneri fac apel la liderii mediului de afaceri din toate sectoarele şi regiunile geografice să participe la procesul de consultare şi să contribuie cu propria expertiză la conturarea Principiilor Mediului de Afaceri privind Copiii.

„Este important ca toate corporaţiile să îşi accelereze eforturile şi să realizeze faptul că joacă un rol crucial în vieţile copiilor,” a declarat Elisabeth Dahlin, Secretar General al Organizaţiei Salvaţi Copii Suedia. „Principiile Mediului de Afaceri privind Copiii vor ridica aşteptările pe care le avem în ceea ce priveşte comportamentul companiilor faţă de copii. Multe dintre ele pot face mai mult decât fac în prezent.”

Principiile vor servi drept cadru unificator şi punct de referinţă pentru iniţiativele pe care companiile le pot avea în legătură cu copiii. Ele vor sprijin elaborarea Principiilor 1 şi 2 ale UN Global Compact care impune companiilor să respecte şi să sprijine drepturile omului şi să nu devină complici la abuzurile drepturilor omului. Principiile se doresc a fi relevante şi utile pentru toate companiile, indiferent dacă sunt sau nu participante la iniţiativa Global Compact.
Consultările cu diferiţii factori interesaţi au început pe data de 25 iunie 2010, iar dorinţa este ca Principiile Mediului de Afaceri privind Copiii să fie lansate în anul 2011.


Sursa: http://www.unglobalcompact.org/news/46-06-24-2010

Banner